Buat duit online

Thursday, August 26, 2010

Taubat si Penggali Kubur

Salam'alaik...

Lama dah tak upate post...
Sibuk untuk exam lah kononnya... Padahal kalau nak dikira betul-betul, hari-haripun kita exam...
hmm apa-apapun... suka betul kelas Otologi minggu lepas, Dr. Sayuti (ENT surgeon) yang ajar - sangat rendah diri perwatakannya. Dan perkara yang saya nak kongsi kali ini ialah kisah taubat seorang penggali kubur yang diceritakan oleh Dr. Sayuti sebagai selingan dalam kelas hari tu...

Kisah terjadi waktu zaman sahabat-sahabat dulu kala... Diriwayatkan ada seorang pemuda yang kerjanya menggali kubur - tapi dia bukan gali secara halal, dia gali secara haram. Dia menggali kubur untuk mencuri kain kafan, dijual untuk menampung hidup.

Pada siang hari, kalau ada kematian si pemuda akan ikut sekali ke majlis pengebumian (untuk kenal pasti lokasi kubur) dan waktu malam hari dia akan datang semula kali ini untuk mencuri kain kafan. Tapi, lama kelamaan... si pemuda tadi jadi tertanya-tanya dek kerana perubahan keadaan mayat yang dia jumpa setiap kali dia gali kubur - sentiasa berbeza-beza dari keadaan yang asal. Untuk menjawab semua pertanyaan yang bersarang dalam kepalanya, si pemuda tadi pergi berjumpa dengan seorang alim.

hmm... agaknya apa yang dia nampak? apa yang menyebabkan dia tergerak hati untuk bertaubat? 7 keadaan mayat yang pemuda itu jumpa & 7 jawapan yang diberi oleh orang alim itu termasuklah...

1... Mayat yang membelakangkan kiblat (sedangkan semua mayat sewaktu diletakkan dalam lahad akan disandarkan ke arah kiblat).
-- Orang yang mensyirikkan Allah swt. Jadi Allah hinakan dia dengan memalingkan dia dari kiblat.

2... Mayat yang berubah wajahnya kepada wajah babi (khinzir) sedangkan wajahnya elok sewaktu dikebumikan.
-- Orang yang meringankan dan meninggalkan solat.

3... Mayat yang perutnya menggelembung dan keluar banyak ulat (sedangkan sewaktu dikebumikan perutnya normal).
-- Orang yang makan dari sumber yang haram (mencuri dll.) & makan benda-benda yang haram.

4... Mayat yang jasadnya berubah menjadi batu hitam yang bulat.
-- Orang yang pernah menderhakai ibu bapanya.

5... Mayat yang kukunya menumbuh panjang & isi dari badannya terkeluar.
-- Orang yang gemar putuskan ikatan silaturrahim.

6... Mayat yang sewaktu dikebumikan lahadnya kering kontang tapi setelah digali semula oleh pemuda itu, lahadnya digenangi air hitam yang busuk.
-- Orang yang makan riba' (rasuah).

7... Mayat yang kelihatan sentiasa tersenyum & berseri-seri wajahnya.
-- Orang berilmu & beramal dengan ilmunya.

p.s. 7 keadaan mayat yang dijumpai oleh pemuda penggali kubur (untuk mencuri kain kafan) itu telah membawanya kepada pintu taubat. Nikmat Allah datang ke hatinya melalui penemuan-penemuannya itu. Apa agaknya yang perlu kita "dapat" lagi untuk membawa kita ke pintu taubat? (**fikir sendiri, ya...). Semoga bermanfaat!

Tuesday, August 10, 2010

Ramadhan: khutbah Nabi saw

Assalammua'laikum...
Khutbah Nabi Muhammad saw sebeum menjelang Ramadhan (pada malam terakhir Sya'ban).

Wahai manusia! Sungguh telah datang kepada kalian bulan Allah yang membawa berkah, rahmat dan maghrifah. Bulan yang paling mulia disisi Allah. Hari-harinya paling utama.. Detik demi detiknya paling utama. Inilah bulan dimana kalian diundang menjadi tetamu Allah dan dimuliakan oleh-Nya.

Pada bulan ini nafas-nafas kalian menjadi tasbih, tidur kalian ibadah, amal kalian diterima & doa-doa kalian dikabulkan. Mohonlah kepada Allah, Tuhan kalian, dengan niat yang tulus & hati yang suci agar Dia membimbing kalian untuk melakukan puasa & membaca kitab-Nya. Celakalah orang yang tidak mendapat ampunan Allah pada bulan agung ini.

Bersedekahlah kepada kaum fakir & miskin. Muliakanlah orang tua. Sayangilah orang muda. Sambungkanlah tali persaudaraan. Jagalah lidah. Tahanlah pandangan dari apa yang tidak halal untuk kalian pandang. Peliharalah pendengaran dari apa yang tidak halal untuk kalian dengar.

Bertaubatlah kepada Allah dari dosa-dosa. Angkatlah tangan-tangan kalian untuk berdoa pada waktu solat. Itulah saat-saat yang paling utama ketika Allah ‘Azza wa jalla memandang hamba-hambanya dengan penuh kasih. Dia menyahut mereka ketika mereka menyeru-Nya, menyahut mereka ketika mereka memanggil-Nya & mengabulkan doa-doa mereka ketika mereka berdoa kepada-Nya.

Wahai manusia! Sesungguhnya diri kalian tergadai kerana amal-amal kalian. Oleh kerana itu, bebaskanlah dengan beristighfar. Belakang-balakang kalian berat kerana beban (dosa). Maka dari itu, ringankanlah dengan memperpanjangkan sujud.

Ketahuilah! Allah swt bersumpah dengan segala kebesaran-Nya, bahawa Dia tidak akan mengazab orang-orang yang solat & sujud, & tidak akan mengancam mereka dengan neraka pada hari manusia berdiri dihadapan-Nya.

Wahai manusia! Siapa saja diantara kalian memberi makan (untuk berbuka puasa) kepada orang-orang mukmin yang berpuasa pada bulan ini, maka disisi Allah nilainya sama dengan membebaskan seorang hamba & diberi ampunan di atas dosa-dosa yang lalu.

Jagalah diri kalian dari api neraka walaupun hanya dengan sebiji kurma. Jagalah diri kalian dari api neraka walaupun hanya dengan seteguk air.

Wahai manusia! Sesungguhnya pintu-pintu syurga dibukakan bagi kalian. Kerana itu mintalah kepada Tuhan kalian agar tidak pernah menutupkannya bagi kalian. Sesungguhnya pintu-pintu neraka itu tertutup. Kerana itu mohonlah kepada Tuhan untuk tidak akan pernah membukakannya bagi kalian. Sesungguhnya syaitan-syaitan terbelenggu. Kerana itu, mintalah agar mereka tak pernah lagi menguasai kalian.

Wahai manusia! Sesungguhnya kalian akan dinaungi oleh bulan yang senantiasa besar lagi penuh keberkatan, iaitu bulan yang di dalamnya ada suatu malam yang lebih baik dari seribu bulan. Bulan yang mana Allah telah menjadikan puasanya suatu kefardhuan, dan qiyam pada malam harinya suatu tathawwu’.

Siapa saja yang mendekatkan diri kepada Allah dengan suatu amal kebajikan di dalamnya, samalah dia dengan orang yang menuaikan 1 kefardhuan di dalam bulan yang lain.

Ramadhan itu adalah bulan sabar, sedangkan sabar itu adalah pahalanya syurga. Ramadhan itu adalah bulan memberi pertolongan & bulan Allah memberikan rezeki kepada Mukmin di dalamnya.

Siapa saja yang memberikan makanan berbuka puasa kepada seseorang yang berpuasa, yang demikian itu merupakan pengampunan bagi dosanya & kemerdekaan dirinya dari neraka. Orang yang memberikan makanan itu memperoleh pahala seperti orang yang berpuasa tanpa sedikitpun berkurang.

Inilah bulan yang permulaannya rahmat, pertengahannya ampunan & akhirnya pembebasan dari neraka. Siapa saja yang meringankan beban dari hamba sahaya, nescaya Allah mengampuni dosanya & memerdekakannya dari neraka.

Kerana itu, perbanyakkanlah 4 perkara pada bulan Ramadhan: 2 perkara untuk mendatangkan keredhaan Tuhan kalian, 2 perkara lagi yang sangat kalian perlukan. 2 perkara yang pertama ialah mengakui dengan sesungguhnya bahawa tidak ada Tuhan selain Allah & mohon ampunan kepada-Nya.. Dua perkara yang sangatkan kalian perlukan ialah memohon syurga & perlindungan dari neraka.

Siapa saja yang memberi minuman kepada orang yang berbuka puasa, nescaya Allah memberi minum kepadanya dari air kolam-Nya, dengan 1 minuman yang dia tidak merasakan haus lagi sesudahnya, sehingga dia masuk ke dalam syurga." - hadith riwayat Ibnu Khuzaimah.

p.s. Khutbah ini diberikan oleh seorang sahabat saya dalam bentuk hardcopy. Jadi saya taipkan semula untuk perkongsian... semoga bermanfaat!

Tuesday, August 3, 2010

Saat dia datang lagi...

Salamu a’laik…

Saat dia datang lagi…
Terasa sedih dan sayu tika mendapat tahu akan perkara ini. Semuanya datang secara tiba-tiba. Betapa tak pernah disangka, namun semuanya telah diduga cuma tidak secepat ini. Banyak sungguh rahsia Allah… subhanalllah!
Sesungguhnya setiap yang bermula pasti akan tamat. Setiap yang tercipta pasti akan hancur. Setiap yang benyawa pasti akan mati. Ya, mati. Saya, awak… kita semua akan mati. Persoalannya bila?

Bila?? Hmm… hari-hari kita mengira. “Bilalah nak sampai hari lahir aku ni?” Tapi bila tiba tarikh lahir kita, pernahkah kita berfikir tentang kehidupan kita selama ini? Pernahkah kita bersyukur kerana masih diberi peluang untuk “meraikan” hari lahir kita sekali lagi? Pernahkah kita merasa takut kerana hari demi hari, kita sebenarnya semakin menghampiri mati...

Baru kelmarin keluarga kami dikejutkan dengan berita pemergian mak long (sebelah abah), akibat daripada komplikasi diabetis. Menerusi telefon, mak memberitahu bahawa mak long telah dimasukkan ke hospital. Mak juga menceritakan tentang keadaan mak long yang semakin teruk. Diabetisnya yang sudah melarat telah menyebabkan dia hilang penglihatannya. Saya tahu, mak long pasti merasa sangat takut saat itu. Selepas solat zohor, kepada Allah swt, saya panjangkan doa buat mak long…

“Ya Allah, jika sakit yang Kau beri kepada mak long merupakan 1 ujian, maka aku mohon, ya Allah… berikan dia kekuatan, kesabaran, keikhlasan dan keredaan dalam menghadapi ujian-Mu. Namun, jika sakit itu merupakan 1 tanda bahawa dia harus pergi, maka aku mohon kepada-Mu, ya Allah… Mudahkan urusannya untuk kembali kepada-Mu & berikan kepadanya kekuatan, kesabaran, keikhlasan serta keredaan untuk menempuhinya.”

Sungguh, betapa Allah swt menepati janji-janjinya. Mak long telah menghebuskan nafas terakhirnya pada malam hari pertama dia di wad. Innalillah… dari Dia kita datang, kepada-Nya kita pulang.

“Dan setiap umat mempunyai ajal (batas waktu). Apabila ajalnya tiba, mereka tidak dapat meminta penundaan atau percepatan sesaatpun.” (Al-A‘raf,7:34) -Allah swt berulang kali menegaskan perkara yang sama di dalam Yunus, 10:49; al-Hijr,15:5; al-Nahl, 16:61 dan Nuh,71: 4 serta beberapa ayat lain.

Sesungguhnya, kematian yang lain merupakan peringatan buat yang lain. Bahawasanya, harta berbondong-bondong yang dicari setiap hari, kedudukan tinggi yang diperoleh atau diwarisi hanya akan kekal di dunia. Dimana saat dia datang lagi, semuanya akan ditinggalkan dibelakang. Tika dia, Izrail datang lagi dengan membawa perintah Allah swt semua yang telah diusahakan oleh seorang anak Adam itu akan lenyap darinya kecuali 3 perkara. Doa anak yang soleh, amal jariah dan sedekah.

Maka, didiklah anak agar menjadi anak mithali yang sentiasa mendoakan kebahagiaan & kesejahteraan orang tuanya. Bersolatlah 5 waktu kerana tanpa solat, amal yang setinggi gunungpun tak diambil kira. Dan bersedekahlah kerana sedekah itu merupakan harta kita yang sebenar dan saham kita di akhirat kelak.

Wallahua’lam…

p.s. Semoga Allah swt melimpahkan rahmat & rahim-Nya ke atas roh mak long. Amin...

Popular Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...