Buat duit online

Sunday, April 4, 2010

Kena pandai-pandai sendiri...

Salammu a’laik… salam sejahtera, salam penyeri yang terpancar di setiap wajah. Wajah-wajah insan yang sentiasa percaya pada kekuasaan sang Pencipta. Semoga kepercayaan itu makin tegar tak pernah goyah, makin tumbuh tak pernah patah, makin luas tak pernah berhenti menjelajah...

Musim peperiksaan semester sudah tiba... sekali lagi. Seperti biasa, seperti masa-masa peperiksaan yang lain, fokus utama sudah tentu pada ulangkaji. Masa nilah baru nak baca nota, masa nilah baru nak fahamkan semua yang tak faham. Nak “pulun” habis-habisanlah bak kata orang. Baca punya baca, faham punya paham, hafal punya hafal... Makan dengan nota, tidurpun dengan nota... Masa nilah nak rasa ‘tension’, ‘hopeless’ dan segala macam rasa... “Sempat ke tak sempat habiskan?” dan “Kalau sempat habispun, ingat tak semua?” Tengah-tengah sibuk baca nota tu tiba-tiba mesej berbunyi... “Hei, siapa pula ni? Kacau betul!”, hati berbisik. Walaupun berat, tangan menjalar juga, handfon dicapai dan mesej dibaca... perkataan demi perkataan...

“Ya Allah ajarkanlah kami bahawa belajar ini bukan untuk sesiapa tapi hanya kerana-Mu. Belajar ini bukan untuk diri bahkan untuk seluruh umat rasul-Mu.
Belajar ini bukan untuk saat ini bahkan untuk sepanjang zaman-Mu.
Ajarkanlah kami apa-apa yang kami tak tahu tentang ilmu-Mu.
Ingatkanlah kami apa-apa yang kami lupa tentang-Mu.
Redailah setiap langkah kami kerana kepada-Mu lah kami akan kembali...”


Hati berbunga mekar, seindah senyuman yang terukir...
Ya Allah! Betapa aku tak menyangka tentang kehadiran mesej ringkas ini. Pendek dan padat. Kaya dengan pemberitahuan yang mengingat. Tiba-tiba hilang semua rasa yang tak enak tadi, tak ada lagi ‘tension’, tak ada lagi ‘hopeless’… semuanya seperti dibasuh bersih dari atas sampai bawah. Semangat kembali berkobar. Semua persoalan dan kerisauan tentang ingat atau tak tadi telah hilang entah kemana. Syukur ya Allah, kerana mengurniakan kepada aku seorang sahabat yang begitu mengambil berat tentang kebajikan sahabatnya. Mesej tadi mengingatkan aku untuk meluruskan niat, belajar kerana Allah ta’ala, bukan kerana peperiksaan. Kata Dr. Razaaq, “If you learn for the sake of exam, then you may fail. But, if you learn for the sake of knowledge, you will get both… knowledge and good scores.” Biar ilmu itu untuk sepanjang hayat. “Jangan meniru! Keberkatan ilmu lebih penting daripada pencapaian dalam exam!”, kata seorang rakan.

Belajar merupakan tanggungjawab utama setiap pelajar. Jadi walau apapun perkara yang menekan, walau apapun amanah dan tanggungjawab lain yang dipikul, walau apapun keadaan yang menghimpit, belajar harus diutamakan. Pembahagian masa harus adil. Kata seorang sahabat, “Masa tukan milik kita. Jadi, kitalah yang mencorakkannya.” Hmm… betul tu. Tak ada alasan untuk kata tak cukup masa sebab semua orang ada 24 jam. Tak lebih, tak kurang dan tiada masa kecederaan. Yang penting, cara kita menguruskan masa dan disiplin diri. Disiplin… hidup di universiti ni orang kata, “Pandai-pandai kaulah nak hidup.”-KENAPA?- Sebab secara kasarnya, yang menjaga diri seseorang tu adalah dirinya sendiri. Bukan macam di sekolah dulu, malas-malas cikgu ketuk. Kerja rumah, latihan dan nota tambahan… semua cikgu bagi. Kat U ni, kena pandai-pandai sendiri. Kena pandai-pandai pilih kawan, kena pandai-pandai cari masa, kena pandai-pandai rujuk pensyarah... Pendek kata, semuanya kena pandai-pandai sendiri...

“Orang yang cerdik akan berusaha mengubah kerugian menjadi keuntungan. Manakala orang yang bodoh akan membuat satu kerugian manjadi kemuflisan.” – Dr. ‘Aidh b Abdullah al-Qarni (La Tahzan).

Ilmu yang dicari itu milik Allah swt. Jadi ingatlah! Walaupun cukup jauh, tinggi atau dalam sesuatu tempat yang kita pergi untuk menimba ilmu dan walaupun kita begitu teliti dan bersungguh dalam setiap pencarian dan penguasaan ilmu… Ilmu itu tetap kepunyaan Dia dan hanya milik-Nya. Kita tetap takkan dapat sesuatu ilmu itu kalau Allah tak nak bagi – walau apapun cara yang kita buat!

p/s. Yang penting luruskan niat, sempurnakan usaha, berdoa dan bertawakallah. Menyerah sebelum waktunya bermakna kalah sebelum bertanding!

0 comments:

Popular Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...