Buat duit online

Wednesday, October 20, 2010

Peperiksaan vs Ujian

Assalamua'laikum, salam sejahtera di celah-celah kesibukan dunia....

Hmm... dia dah datang dah... Ya, dia datang lagi. Tanpa disedari, sebenarnya hari-hari dia datang. Bentuknya berbeza-beza, tapi motifnya serupa. Itulah dia, U.J.I.A.N.
Dan sebagai pelajar, ujian itu datang pada kali ini dalam bentuk peperiksaan akhir semester. Ya, Allah! Banyaknya nak kena baca! Nak kena hafal... nak kena faham... Makin lama belajar, makin susah (Luasnya ilmu Allah!). Berpuluh-puluh nota, beratus-ratus slides. Mampukah? Mampukah aku untuk menghadapi semuanya?

Ya! Pasti mampu! Pasti!!!! Sebab Allah tidak akan menguji seseorang melebihi hadnya. Aku pasti mampu menghadapi peperiksaan itu, sebab itu Allah izinkan ia berlaku pada diriku, dan sahabat-sahabat yang lain. Seperti juga ujian dunia yang menjadi pengukur iman, ujian dalam pelajaran menjadi pengukur kefahaman. Manakan tahu dalamnya sungai kalau tidak diukur arasnya? Manakan tahu tingginya iman jika tak diukur tegaknya? Manakan tahu luasnya ilmu jika tak diukur penguasaannya? (Betul tak?)

Allah berfirman, "Kamu pastikan diuji dengan harta & dirimu..." (Ali Imran: 86)

Dalam surah lain Allah berfirman, "...Sungguh, janji Allah pasti benar, maka janganlah sekali-kali kamu terperdaya oleh kehidupan dunia dan jangan sampai kamu terperdaya oleh penipu dalam (mentaati) Allah." (Luqman:33)

Allah dah kata yang hidup kita akan diuji, dan Dia juga kata janji-Nya benar. Maka kata-kata Allah yang mana lagi yang kita sangsikan? Dia benar-benar menguji hamba-Nya. Kenyang itu ujian, kaya itu ujian, sihat itu ujian, masa lapang itu ujian, membaca komik itu ujian, pergi mall itu juga ujian... semuanya ujian, semuanya peperiksaan. Dan kalau kita bersyukur atau sekurang-kurangnya belajar untuk berterima kasih, insya Allah... Allah akan tolong kita dalam ujian kehidupan ini.

Ingat! Janji Allah itu benar. Ikhlaskan hati, usaha, usaha, usaha, doa dan tawakal... pasti berjaya. Andai kata keputusan peperiksaan tak semanis yang dibayangkan, jangan melatah... namun tak salah untuk menangis, lepaskan semua kekecewaan (kecewa itu lumrah manusia). Tapi, harus jangan berlebihan kerana pasti, itu 1 lagi ujian. Ingat! Yang terbaik untuk diri kita adalah apa yang ditentukan Allah, bukan apa yang kita fikir kita layak dapat (faham tak?). Lagipun, gagal sekali tak bermakna gagal selamanya... kegagalan bukan bermakna bendera putih telah diangkat, dan saat sebenar kita kalah adalah saat kita berhenti berusaha. Jadi kalau kita gagal 1000 kali, tapi kita usaha setiap kali gagal, pasti kejayaan yang datang nanti 1 000 000 kali lebih manis & bermakna daripada gagal dan usaha tadi.

Hehe... Cakap memang mudahkan? Hmm... nasib baik cakap tu senang, kalau tak? Cuba bayangkan, kalau cakappun susah, nak buat mestilah lagi susah. Bila cakap senang, perbuatan taklah susah sangat (logik, logik!). Kepada semua yang bakal menghadapi peperiksaan akhir semester / tahun ... usahalah sehingga saat nak masuk dewan peperiksaan nanti. Tidak ada istilah "DAH TERLAMBAT" dalam mencari ilmu...

P.s. Pelajar dibayar oleh kerajaan untuk belajar (biasiswa, pinjaman dll.), rakyat bayar cukai setiap tahun untuk belanja setiap pelajar, bukan sen-sen... tapi RM juta-juta. Mak dan abah juga pembayar cukai. Patutkah aku menjadikan wang mereka sia-sia? Fikir sendiri...

0 comments:

Popular Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...