Buat duit online

Thursday, November 25, 2010

lebih tajam dari pisau!

Assalammua'alaikum...

Manusia... harus bijak dalam pertuturan.
Kata-kata, tajamnya lebih dari pisau yang kerap diasah!
Parutnya tak kelihatan dan penawarnya belum tentu ada.
Jangan sebut tentang sesuatu jika anda hanya berniat untuk menunjuk.
Jangan sebut tentang sesuatu jika anda tak berniat untuk berkongsi kemanisannya.
Ia hanya akan menimbulkan rasa yang tidak enak di hati...


Sudah lumrah wanita, mulutnya terlalu mudah untuk berbicara. Wanita bercerita hampir tentang semua...S.E.M.U.A! Dari nasihat, gosip, fesyen, rahsia dan umpatan. Itu belum kira lagi bab membangga diri.

Kadang-kadang kita terlalu suka mengangkat diri sendiri. Tak salah juga kalau nak memuji diri sendiri (puji untuk keyakinan diri)... tapi kalau dah sampai melangit tinggi?

Tidak ada apa yang indah bila membangga diri... ya, mungkin akan ada yang memuji, tapi pujian itu hanya bagai angin lalu. Menghembus hari-hari, namun tak pernah dihargai (betul tak?).

Apa yang pasti, kadang-kadang pertuturan kita itu tidak menyenangkan hati orang lain. Lebih teruk lagi kalau kita (tanpa sedar) telah melukakan hati orang lain dengan pertuturan. Sebab itu Nabi saw menyarankan kita untuk berdiam diri jika tidak ada perkara yang penting untuk dipertuturkan.

Terutamanya wanita. Dalam pertuturan, kaum Hawa lebih mudah (cenderung) untuk membangga diri, mengumpat, serta mengata tentang hal orang lain (bukan menuduh, saya juga seorang perempuan). Saya faham betapa sukarnya untuk mengawal pertuturan. Wanita cenderung untuk membanding-bandingkan antara 1 sama lain, lebih cenderung untuk bercerita tentang orang lain (siap tokok tambah lagi!); malahan pertuturan sering disulami dengan emosi.

Kadang-kadang, kita terlalu melebihkan emosi dalam pertuturan.
Kadang-kadang, kita bercakap dahulu dan berfikir kemudian.
Kadang-kadang, kita menjadi sangat asyik dalam memuji diri.
Kadang-kadang, kita "khusyuk" memuaskan hati dengan melukai hati yang lain.
Ingatlah! Perkataan dari setiap pertuturan boleh menjadi lebih tajam dari pisau...
Lukanya mungkin tak kelihatan, namun ubatnya belum tentu ada di pasaran.

p.s. Berhati-hati ketika berkata-kata. Kadang-kadang, luka yang disebabkan oleh pertuturan tak mampu ditebus dengan apa-apa sekalipun, meskipun "maaf" dilafaz sekerap nafas yang disedut...

Tuesday, November 9, 2010

Jangan Kata 3! II

Assalammua'alaikum...
Semoga hari demi hari menjadi lebih bermakna dan bermanfaat...

Rentetan cerita Yusuf Estes (rujuk entri 'Jangan Kata 3!'). Yusuf Estes, sebelum Islamnya merupakan seorang pendakwah Kristian. Beliau berkata yang beliau pernah cuba untuk menceritakan tentang konsep triniti kepada seorang Muslim arab (dengan niat agar si arab ini akan faham lantas memeluk Kristian - tetapi yang terjadi ialah sebaliknya!). Semasa menjadi seorang preacher, dia merasakan dia perlu menukar agama pak arab ini. Jadi sebagai permulaan, dia ingin menerangkan konsep triniti. Lantas dia ke gereja, bertanya sana sini untuk mencari penerangan termudah tentang triniti agar dapat pak arab ni faham.

Pada waktu ini, Yusuf berpendapat bahawa sangat penting baginya untuk menceritakan triniti dalam konsep termudah; agar kurang soal jawab, kerana pak arab ni bijak orangnya (walaupun berjeans, tapi akidah pak arab ni mantap).

Lalu... ramailah yang memberikan pendapat kepada Yusuf ni... dan antara analoginya ialah...

1-- Triniti = 1 keluarga. Keluarga yang ada bapa, ibu, anak... 3 dalam 1. Yusuf terima idea ini, tapi ketika dalam perjalanan pulang, beliau terfikir... pak arab yang bijak ini pasti akan sangkal... Macamana kalau ibu bapa itu bercerai? Keluarga akan berpecah, tuhan berpecah? Kalau salah seorang antara mereka mati, tuhan boleh mati ke??

2-- Triniti = 1 epal. Kulit epal , isi epal (yang kekuningan tu), biji epal... 3 dalam 1. Soalan-soalan masih berbangkit - macamana kalau pak arab tu tanya... Biji epalkan halus dan banyak, adakah tuhan lebih daripada 3? Tambahan, epal tersebut mungkin ada ulat di dalamnya; dan sedap dimakan!

4--Triniti = 1 telur. Kulit telur, putih telur, kuning telur... 3 dalam 1. Kali ini Yusuf berpuas hati. Tetapi ketika dalam perjalanan pulang, sekali lagi dia terfikir, macamana kalau telur itu busuk? Tuhan busuk jugakah? Kalau pecah? Kalau ada 2 telur kuning? Tuhan akan jadi 4!

***

Jadi sebagai Muslim, katakan tiba-tiba masa tengah tunggu bas ke, jalan-jalan di shopping complex ke, entah dari mana seorang yang bukan Muslim datang dan tanya, "Allah tu macamana, eh?" Huh??! Macamana nak jawab? Soalan basic ni! Macamana? Macamana? Jangan peluh-peluh, jangan kecut perut, kerut-kerut dahi... cari jawapan. Jangan kata, "Entah! saya sekolah agama dulu sampai darjah 5 je. Sayapun tak tahu." (Kalau ini jawapannya... habislah!)

Jawapan Allah dah bagi dah... Surah ni selalu menjadi pilihan dalam solat.. al-Ikhlas, 112 : 1-4.

Katakanlah (Muhammad),"Dialah Allah, Yang Maha Esa (satu). (1)

Allah tempat meminta segala sesuatu. (2)

(Allah) tidak beranak dan tidak pula diperanakkan. (3)

Dan tidak ada sesuatu yang setara dengan Dia." (4)

p.s. Segala jawapan ada dalam buku panduan hidup Muslim sepanjang zaman... itulah al-Quran.

Jangan Kata 3!

Assalamua'laikum...
Salam yang ku tujukan kepada umat Islam dengan nama tuhan yang Esa, tiada sekutu bagi-Nya.

Teringat 1 video tentang Yusuf Estes (seorang bekas pendakwah / preacher Kristian). Beliau merupakan rakyat Amerika yang telah memeluk agama Islam dan kini aktif dalam kegiatan dakwah di sana (boleh cari tentang Yusuf Estes di youtube). Ketika bercerita tentang pengalamannya, Yusuf berkata, Allah melarang untuk kita berkata 3...
Sudah lama mencari, baru sekarang mendapat...

"...Maka berimanlah kepada Allah, dan rasul-rasul-Nya dan janganlah kamu mengatakan, "(Tuhan itu) tiga." berhentilah (dari ucapan itu)..." (an-Nisa, 4 : 171)

Ya, saya pasti itulah ayatnya. Allah telah berkata dengan jelas... jangan kata 3! Allah itu Maha Esa yakni satu, tiada 2. Jadi bagaimana mereka boleh mengatakan tuhan itu 3? Malah, Allah sendiri mengatakan bahawa telah kafir mereka yang mengatakan al-Masih dan ibunya sebagai tuhan... menyekutukan Allah dosanya besar!

"Sungguh telah kafir orang-orang yang mengatakan bahawa Allah adalah 1 dari yang 3..." (al-Maidah, 5 : 73) - semak juga 5:72.

Jelas, Kristian sekarang bukan lagi "agama" yang turun dari Allah, ia telah diubah selari dengan zaman dan mengikut kehendak (suka hati). Bible bukan lagi Injil. Dan mereka, bukan lagi ahli kitab yang boleh dikahwini (oleh lelaki Muslim). Mereka mengubah ajaran yang dibawa oleh Nabi Isa as. Sangat jauh terpesong dari yang asal.

Betapa kerasnya Nabi Isa as menafikan pertanyaan Allah swt ketika baginda ditanya oleh-Nya, "...Wahai Isa putra Maryam! Engkaukah yang mengatakan kepada orang-orang, jadikanlah aku dan ibuku sebagai 2 tuhan selain Allah?.."
Jawab Isa...
"Maha suci Engkau. Tidak patut bagiku mengatakan apa yang bukan hakku. Jika aku telah mengatakannya, tentu Engkau telah mengetahuinya..."
(Semak al-Maidah, 5 : 116, 117).

Bayangkan, jika Nabi Isa as sendiri menafikan perbuatan mereka, jadi... pada siapa sebenarnya mereka bergantung?

1 perkara lagi...

Orang-orang Kristian percaya bahawa mereka lahir dalam keadaan berdosa. Dosa apa? Dosa yang DIWARISI deripada Adam dan Eve yang melanggar larangan tuhan dan menyebabkan mereka tercampak ke dunia dari syurga. Hmm.. ya! dosa yang diwarisi turun temurun. Kalau mengikut logik akal, mana adil seseorang itu dihukum kerana kesalahan orang lain? Tidak adillah tuhan itu, kalau menghukum semua orang kerana 1 kesalahan orang lain, betul tak? (hmm... logiknya memang begitu!)

Allah sudah menjawab dengan terang, jelas dan nyata; di dalam al-Baqarah, 2 : 141.
"... Dan kamu tidak akan diminta (pertangungjawabkan) tentang apa yang dahulu mereka kerjakan."

Jadi, nanti.. jika ada yang datang pada kita dan bercerita tentang ketuhanan al-Masih; atau tentang virgin Mary hatta tentang triniti sekalipun, ingatlah mereka boleh kata apa yang mereka suka. Tapi, tetapkan dalam hati, dan berpeganglah... bahawa Allah itu tuhan yang Esa dan tiada sekutu bagi-Nya. Iman di jiwa sangat mahal harganya, ia tak boleh diwarisi, tak boleh ditukar ganti, tak boleh dijual beli. Iman kepada Allah itu adalah IC kita sebagai umat Nabi Muhammad saw, pengenalan untuk mendapat syafaat daripada Rasulullah... dan semoga ia membawa kita je jannah Allah (Insya Allah, amiiinnnn!)

p.s. "... Dia memberi petunjuk kepada siapa yang Dia kehendaki ke jalan yang lurus." (al-Baqarah, 2 : 142)
~~
wallahua'lam~~

Popular Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...