Buat duit online

Monday, October 11, 2010

Psst... Cantik? Nak! Nak!

Lama sangat-sangat tak update blog. Hmm.... sibuk sangat lepas raya, dengan report yang bertimbun-timbun. Bila ada masa senggang pula, rasa malas nak menaip... Hish! semua hal dunia... Apapun hari ini, saya nak menulis tentang C.A.N.T.I.K... ya, cantik!

Bila kita sebut tentang cantik, apa agaknya yang ada di fikiran? Pepatah Inggeris mengatakan "Beauty is in the eye of the beholder" (kecantikan terletak pada mata si pemerhati)... Kenapa agaknya macam tu ya? Hmm... bila fikir-fikir balik, memang betul. Perasan tak, kadang-kadang ada orang kata yang ni cantik, tapi bagi orang lain biasa saja sebab dia rasa yang lain lagi cantik. Penilaian kecantikan adalah berbeza-beza. Bagi 1 masyarakat di China (dulu kala), perempuan yang bersaiz kaki kecil itu cantik. Bagi sebuah etnik di Afrika menganggap berleher panjang itu cantik. Di 1 sudut dunia yang lain (hee... tak ingat di mana), golongan yang gemuk dikategorikan sebagai cantik. Maknanya betullah pepatah Inggeris tu (agaknya).

Kata seorang penulis, Pahrol Mohd Juoi dalam Tentang Cinta, tidak ada wanita yang hodoh, cuma kecantikan yang berbeza. Macam mana, ya? Kalau kita selarikan dengan pepatah Inggeris tadi, ada benarnya juga. Kecantikan terletak pada mata si pemerhati... Kalau si pemerhati menilai seseorang yang agak berisi sebagai cantik, maka yang diperhati itu akan cantik di matanya. Kalau si pemerhati meletakkan kecantikan pada akhlak, maka yang diperhati itu akan cantik pada matanya biarpun dari segi fizikalnya kurang. Dapat gambarannya?

Seseorang pernah berkata kepada saya, katanya dia telah mendapat pengajaran yang sangat berharga dalam makmal praktikal anatomi yang lalu...'buat apa wajah & badan yang cantik? mati nanti mereput jadi tanah. Tak kekalpun...' Betul juga. HAMKA pernah berkata, "Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab & ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya." Ya, cantik itu perlu. Seorang isteri perlu cantik untuk suaminya... tapi bukan cantik paras rupa saja, cantik semuanya. Biarpun seorang perempuan itu kurang cantik dari segi paras rupa, tapi dengan akhlak dan akidah yang cantik, saya percaya itu lebih membahagiakan. Berapa ramai kita lihat golongan artis dan selebriti yang 'cantik-cantik' bercerai berai (ooppst... bukan untuk mengata)... mungkin kerana kurang kecantikan akidah dan akhlak.... mungkin! Ingat... sentiasa ingat, bahawa cantik itu datangnya dari dalam dan bukan dari luar. Cantik fizikal bukannya boleh bawa ke syurga, sebab Allah melihat seseorang pada Imannya, bukan paras rupanya.

Hmm... betul, cakap memang senang. Di saat semua orang mengejar-ngejar isi dunia, kita juga pasti akan terikut-ikut. Orang nak kaya, kita nak kaya. Orang nak cantik, kita nak cantik. Tak salah untuk berusaha agar cantik (dari segi fizikal) kerana itu fitrah. Tapi, jangan sampai terlalu asyik mengejar kecantikan fizikal sehingga boleh memudaratkan, sebab ianya sementara. Kalaupun seseorang itu kekal cantik sampai ke tua, cantik itukan pasti luput dek cacing dan ulat-ulat tanah setelah nyawa dicabut nanti. Pun begitu, alangkah bagusnya kalau ada dua-dua. Tapi kalau perlu memilih prioriti, kita harus bijak. Nak cantik fizikal yang hanya kekal di dunia ke, @ nak cantik rohani yang insya Allah membawa ke syurga? Pilihan sentiasa di tangan kita...

P.s. Cantik adalah ujian dan ianya milik Allah swt, jadi seorang wanita itu berada di tahap yang berbahaya jika dia perasan dirinya cantik... Fikir sendiri!

Wallahu'alam...

0 comments:

Popular Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...